Jelenlegi hely

Nyitórendezvény

Baktalórántháza Város Önkormányzata „Hátrányos helyzetű emberek életlehetőségének javítása Baktalórántházán” elnevezésű, TOP_Plusz-3.1.2-21-SB1-2022-00010 azonosítószámú pályázatot valósít meg konzorciumi együttműködésben a Kontaktus Egyesülettel.
2024. január 15-én, a projekt nyitórendezvényén a résztvevők megismerhették a program által kitűzött célokat, valamint a szakmai tartalmat.
A program célja a városban három szegregált lakókörnyezetnek minősülő területen élő, hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű, szociális és anyagi gondokkal küzdő lakosság felzárkóztatása, a városrészek integrációja, az egyének foglalkoztathatóságához kapcsolódó készségek javítása, fejlesztése, közösségfejlesztés. Szociális munkások részvételével bevonásra kerül egy 200 fős célcsoport, aki számára egyéni fejlesztési terv készül, melyben meghatározásra kerülnek az egyén felzárkóztatásához szükséges tervezett lépések. A bevont személyek alapkompetencia fejlesztő, felzárkóztató és egyéb munkaerőpiaci tréningeken, szakmai képzésekben vehetnek részt. A programok a foglalkoztathatóságon túl kiterjednek az egészségügy, közbiztonság, környezettudatosság, a vallás és a közösségfejlesztési területekre.
Kovács Sándor országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, hogy a közfoglalkoztatáson túl kiemelt szerepe van a foglalkoztathatóságot javító különféle projekteknek. A foglalkoztatási mutatók javításához jelentősen hozzájárulhat az önkormányzatok és az általuk alapított gazdálkodó szervezetek mezőgazdasági termelésének és helyi termékelőállításának fejlesztése, rövid ellátási láncokhoz való csatlakozása. Nagy Lajos polgármester ismertette a résztvevőkkel, hogy a város minden lehetséges eszközzel segíti a szegregátumban élők felzárkóztatását, a kitűzött célok eléréséhez a szakmai programok megvalósítása során szorosan együttműködik a helyi szociális, egészségügyi, oktatási intézményekkel, rendvédelmi szervekkel, valamint a vármegyei foglalkoztatási paktumokkal. Nagy Gábor projektvezető és Nagy Gábor Andrásné szakmai koordinátor a rendezvény keretében részletesen ismertette a nyilvánossággal a megvalósításra kerülő, az önkormányzat és a konzorciumi partner számára tervezett programelemeket. 

 

 

  2024. február 14. – szerda – 01:02